De aanschaf van een kitten.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een kitten?

Denk je erover na om een kitten uit te zoeken? Een kitten in huis halen is natuurlijk erg leuk en spannend. Een kat zal minstens 14 jaar deel uitmaken van je leven, dus je moet hier wel heel goed over na denken. Wat heb je allemaal nodig bij de aanschaf van een kitten? Je moet op een aantal punten letten als je een kitten wilt aanschaffen.

In deze blog ga ik het over de punten hebben waar je het beste op kunt letten bij de aanschaf. En wat je thuis allemaal nodig hebt de eerste tijd als je een kitten koopt.

Waar haal ik een kitten vandaan?

Het is af te raden om een kitten te kopen in een dierenwinkel of van een dierenhandel. Je weet nooit waar de katjes vandaan komen, hoe ze behandeld zijn en wat hun gezondheid is. Vaak worden de dieren behandeld als voorwerpen en worden ze alleen maar gefokt voor de verkoop. In een groot deel van deze business staat geld verdienen voorop en staat het welzijn van de dieren op een laag pitje.

Eén van de mogelijkheden kan zijn dat je een kitten koopt of krijgt van een particulier. Het is dan verstandig om te kijken waar en hoe de kitten opgegroeid.

Maar je kunt natuurlijk ook terecht bij een dierenasiel of opvangcentrum. Zulke katten vinden moeilijk een goed tehuis. Vaak zijn er jonge katjes bij waarover de verzorgers je kunnen vertellen hoe het karakter is. En misschien wil je wel een al iets oudere kat als huisgenoot.

Hierbij enkele zaken waar je op moet letten als je een asielkat wilt aanschaffen:

 • Hoe en waarom is de kat in het asiel terechtgekomen?
 • Wat zijn de karaktereigenschappen?
 • Heeft de kat ziekten of andere problemen (gehad)?
 • Is het dier al onderzocht door een dierenarts?
 • Is het dier gechipt en ingeënt?
 • Wat zijn de kosten van de aanschaf?
 • Kan de kat omgaan met andere dieren of kinderen?
 • Is het een binnenkat of moet het dier naar buiten kunnen?
 • Is de kat al gecastreerd of gesteriliseerd?

Rasloze kat of raskat?

Rasloze katten zijn er in vele vormen, afmetingen, tekeningen, kleuren en vachtlengten. Sommige kunnen er mooi uitzien en aangezien hun afstamming meestal niet bekend is, kunnen ze ook een raskat in hun voorgeslacht hebben. Rasloze katten zijn over het algemeen goedkoper in de aanschaf dan een raskat.

Raskatten zijn redelijk duur. De aanschafkosten van een raskat van goede kwaliteit en de dekkosten zijn slechts enkele van de vele kosten die de fokker maakt.

Wil je graag een raskat maar weet je nog niet welk ras, bezoek dan eens een kattententoonstelling. Dit geeft je de kans om zo veel mogelijk rassen tegelijk te bekijken en informatie in te winnen bij allerlei fokkers.

Voor raskatten kun je terecht bij verschillende kattenfokkers. Goede fokkers zullen bereid zijn om je hun katten te laten zien en zelfs om er kennis mee te maken. Zij wensen graag een goed tehuis voor hun katten.

Wel of geen raskat? Kitten of volwassen kat? Uit het asiel of van een fokker of particulier? Wat heb je allemaal nodig? Waar moet je voor kiezen? Voor wie graag een kat wil hebben, zijn de mogelijkheden onbeperkt, maar denk eraan dat je een keuze doet voor een kattenleven lang.

Weet je welk ras je wilt? Dan kun je opzoek naar een asiel, fokker of een nestje met kittens.

Als je een fokker of nestje hebt gevonden, let er dan op dat de recensies van de aanbieder goed zijn.

Als je een afspraak hebt gemaakt let dan vóór de aanschaf op de volgende punten:

 • Kittens moeten vanaf de geboorte gewend zijn te worden opgepakt en mogen niet bang zijn van mensen.
 • Als het kitten naar je blijft blazen of bang en nerveus blijft, moet je overwegen of dit kitten wel voor jou geschikt is
 • Probeer te spelen met het kitten (bijv. met een touwtje) en zie hoe het reageert
 • De oren en vacht moeten schoon zijn en vrij van parasieten
 • De ogen moet schoon en helder zijn
 • De mond en het tandvlees moeten een gezonde, roze kleur hebben
 • De anaalstreek moet schoon zijn, zonder een spoor van uitwerpselen
 • De buik moet vol en zacht aanvoelen; harde plekken kunnen wijzen op worminfecties.
 • Hoeveel nestjes zijn er? Een nestje kost veel tijd daarom is het belangrijk dat de fokker niet te veel nestjes tegelijk heeft. Zodat de verkoper voldoende aandacht aan de kittens kan besteden. Denk hierbij aan de socialisatie.
 • Is de moederkat aanwezig? Het is belangrijk voor het nest met kittens dat de moeder aanwezig is. Dit is ook wettelijk verplicht, dat de kittens 7 weken bij hun moeder zijn. De opvoeding van de moeder is heel belangrijk ze leert de kitten zich te gedragen en bijvoorbeeld niet te hard te bijten etc.
 • Als de moederkat niet aanwezig is of je mag de moederkat niet zien. Raad ik sterk af om de kitten aan te schaffen.
 • Als je de moederkat wel mag zien. Let dan op haar gedrag, beschermend naar haar nest hoort erbij maar ze mag niet agressief of angstig zijn. Ziet de moeder er goed uit, is ze schoon en niet te dun? Je kunt aan de buik en tepels zien of ze kittens heeft gehad.
 • Waar is het nest en is het schoon? Het mooiste is dat de kittens in een huiselijke omgeving zijn opgegroeid. Hier leren ze alles wat ze later in hun leven tegen kunnen komen (geluiden, verschillende mensen etc.) Het is niet goed voor de kittens dat ze afgelegen worden groot gebracht denk hierbij aan een schuur of kennel. Uit onderzoek blijkt dat als katten niet in een huiselijk kring worden opgevoed ze angstig kunnen zijn en/of agressieproblemen kunnen krijgen.
 • Naast de locatie waar de kitten in het nest opgroeit is ook de reinheid van het nest belangrijk. Niet alleen voor de hygiëne maar ook voor het opvoeden en het zindelijk worden. Katten in een schone omgeving hebben minder moeite met zindelijk worden.

Mag je rustig rondkijken en vragen stellen?

Is het een ongedwongen sfeer, of wordt je gepusht om te kopen? Het is belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de koop. Je mag van de verkoper verwachten dat er alle tijd is en dat je ook vragen mag stellen. Mocht je nog geen keuze kunnen maken of juist nog een keer langs willen komen kun je dit ook altijd vragen. Bij de meeste fokkers of verkopers is dit geen probleem.

Geeft de verkoper of fokker duidelijk informatie en heeft ze ook interesse?

Een verkoper of fokker wil graag dat haar kitten een goed huis krijgt. Zij zal dan ook graag dingen willen weten over jouw situatie en ook minder goede eigenschappen van de kitten vertellen.

Ook wil de verkoper dat de kitten een goede start krijgt en zal daarom ook vaak voeding meegeven en eventueel een speeltje of doekje dat ruikt naar het nest.

Het is ook altijd positief dat je contact mag opnemen met de verkoper als je de kitten gekocht hebt, voor informatie of andere vragen.

Als de verkoper alleen bezig is met de verkoop zou ik er zeker nog een nachtje over nadenken of het wel verstandig is. Een kitten is geen pak suiker wat je aanschaft en je mag dus best iets van de verkoper of fokker verwachten.

Je moet je er goed bij voelen.

Ook al voldoet alles aan de bovenstaande lijst, als je er geen goed gevoel bij hebt kun je het beter niet doen. Spijt van de aankoop levert alleen maar problemen op en daar zitten jij en je kitten niet op te wachten.

Koop geen kitten om deze uit een slechte situatie te redden. Je houdt namelijk de handel van de fokker of handelaar in stand.

Een kitten of kat uit het asiel

De asielen en opvangcentra zitten vol met kittens, dus mijn advies is (als je niet voor een raskat kiest) om daar als eerste te gaan kijken. Asielkatten zijn echt geen kneusjes! Men schrikt soms door het bedrag dat een asiel vraagt voor een kitten, want ten slotte worden ze vaak op internet of via briefjes in de supermarkt gratis aangeboden. Bedenk wel dat je een kitten van een particulier in vrijwel alle gevallen nog moet ontwormen, twee keer moet laten inenten en moet laten chippen. Dit bedrag valt vaak veel hoger uit dan wat je in een asiel voor een kitten betaalt! Bovendien kun je via een asiel soms korting krijgen op de sterilisatie of castratie van je kat.

Of toch een kitten van een particulier?

Pas op met particulieren die meerdere nestjes, soms van verschillende rassen, aanbieden. Vrijwel altijd zijn dit broodfokkers, die hun dieren gruwelijk misbruiken door ze nest na nest te laten krijgen. Als een moederpoes ‘op’ is, wordt ze niet al te zachtzinnig gedood. Werk hier niet aan mee en kijk zorgvuldig waar je kitten vandaan komt. Kies voor de zekerheid van een asiel, goede opvang of erkende fokker.

Wanneer mag een kitten bij de moeder weg?

Het is wettelijk verboden om kittens die jonger zijn dan 7 weken bij de moeder weg te halen. Tegen die tijd is de kitten nog niet volledig zelfstandig maar oud genoeg om op eigen pootjes te staan. Hij heeft echter niet meer de immuniteit tegen infecties die hij krijgt van de moedermelk, die beschermende antistoffen bevat. Zes weken, een veelgenoemde leeftijd om een kitten in huis te nemen, is dus veel te vroeg! Veel particulieren doen kittens vroeger weg of zeggen dat het katje ouder is dan 7 weken. Een acht weken oude kitten kan echter zonder veel risico naar een nieuw adres als het dier binnenshuis kan blijven tot het oud genoeg is voor zijn eerste inentingen en er geen andere katten of honden aanwezig zijn. Is dit niet het geval, dan moet het tot een leeftijd van twaalf weken bij de moeder blijven.

Als ze negen weken oud zijn, horen kittens hun eerste enting te krijgen. Vervolgens blijven ze dan nog een weekje bij de eigenaar of in het asiel om zeker te zijn dat het kleintje geen reactie op de enting heeft. Daarna kan het in principe naar een nieuw huis. In de periode van 7 tot 12 weken leren kittens omgaan met andere katten, ze doen dan een belangrijk deel van hun sociale vaardigheden op. Veel gedragsproblemen komen voort uit het feit dat katjes veel te jong bij hun moeder worden weggehaald. Niet verwonderlijk als je weet dat in de natuur kittens pas met 14 weken zelfstandig worden!

Een uitzondering op deze regel zijn natuurlijk moederloze kittens of kittens die in slechte omstandigheden opgroeien. Die kunnen beter snel worden weggehaald, maar moeten dan wel liefst nog een aantal weken bij leeftijdsgenootjes blijven.

Heb je een kitten op het oog dat bij een particulier persoon vandaan komt en wil deze het diertje te vroeg weg doen, vraag dan of het katje nog een paar weken mag blijven. Bied desnoods aan om gedurende die weken het voer te betalen.

Een of twee kittens?

Dat hangt vooral van je leefsituatie af. Als je het grootste deel van de dag niet thuis bent maar je toch graag een kitten wilt aanschaffen, dan doe je er verstandig aan twee kittens te nemen. Geen enkele kat vindt het prettig de hele dag alleen gelaten te worden. Eén kitten alleen gaat zich snel vervelen en kan de boel behoorlijk op de kop zetten.

Twee kittens zullen elkaar gezelschap houden en met elkaar spelen. Bij het nemen van twee kittens tegelijk, kun je het beste kiezen voor kittens van hetzelfde geslacht. Dit voorkomt problemen wanneer de dieren geslachtsrijp worden, want een poes en een kater die ongecastreerd samenleven zullen elkaar seksueel aantrekkelijk gaan vinden, met ongewenste nestjes tot gevolg.

Ook als je een oudere kat hebt, kun je beter twee kittens erbij nemen, zodat ze elkaar kunnen bezighouden en de oudere kat met rust laten. Twee kittens zorgen voor meer werk (extra kattenbakken) en meer drukte in huis, maar voor de katjes is het vaak beter en ook leuker.

Bij een jongere kat of in een kattengroep kun je prima één kitten zetten.

Ben je heel veel weg, dan is een huisdier géén goed idee. Ook al zijn ze met zijn tweetjes, de kittens hebben recht op aandacht en menselijke warmte.

Kitten bij andere of oudere katten

Heb je al één of meerdere katten, dan wordt de situatie iets anders. Je andere katten vragen meestal niet om een kitten erbij! Heb je een stabiele kattengroep, laat het dan zo en plaats er liever geen extra katten bij. Er is een grote kans dat de onderlinge relatie verstoord raakt.

Heb je een goede reden om een kitten bij een volwassen kat te zetten, dan kan dat natuurlijk. Tenzij je kat al echt op leeftijd is of altijd alleen gewoond heeft. Een oudere kat weet een druk kitten niet echt te waarderen en je doet hem daar beslist geen plezier mee. Neem in zo’n geval liever twee kittens zodat ze aanspraak aan elkaar hebben.

Neem de tijd om je kitten voor te stellen aan de andere katten.

Kat of kitten?

Voor een druk gezin of een ouder persoon is het soms beter een volwassen kat te kiezen omdat deze minder aandacht en verzorging vraagt dan een kitten.

Iedere volwassen kat heeft tijd nodig om aan een nieuwe baas en het nieuwe huis te wennen. Als het dier te snel naar buiten mag, zal het soms gaan zwerven of zijn oude huis proberen terug te vinden. Het kan een paar maanden duren voor de kat tot rust is gekomen en aan zijn nieuwe omgeving is gewend.

Een kitten daarentegen zal snel over het ‘verlies’ van moeder of nestgenootjes heen zijn en laat zich dan snel in het nieuwe gezin opnemen. Hoe meer aandacht en opvoeding een kitten krijgt, hoe prettiger het zich later als huisgenoot zal gedragen en hoe nauwer de banden met de eigenaar worden. Een jonge kat is heel speels en ondeugend. Bovendien is het leuk om het dier te zien opgroeien. Een kitten past zich sneller aan zijn omgeving aan dan een oudere kat.

Kater of poes?

Als je niet van plan bent met de kat te fokken en als het dier gecastreerd of gesteriliseerd wordt, dan maakt het eigenlijk niet uit of je keus op een poes of een kater valt. Ze zijn beide intelligent, aanhankelijk en speels. Katers worden doorgaans iets groter en zijn meestal iets aanhankelijker.

Karakter kiezen

Ook al zijn kittens nog heel jong, vaak is er toch al iets over hun karakter te zeggen. In elk nest zit altijd wel een nieuwsgierig, ondernemend diertje en eentje die altijd het laatst is en wat verlegen is. Vraag aan de eigenaar hoe die het dier zou omschrijven. Heb je een druk gezin, neem dan bijvoorbeeld geen rustig, teruggetrokken katje.

Houd er in alle gevallen rekening mee dat een kitten veel drukte oplevert en je huis behoorlijk op de kop kan zetten. Klimmen, ravotten, dingen omgooien: het hoort er allemaal bij. Ben je erg gehecht aan je verzameling dure vazen, kies dan voor een rustige oudere kat.

Introductie van het kitten in huis

Een veel gemaakte fout bij het introduceren van een nieuw kitten is het plompverloren in de kamer zetten van de nieuwkomer. Zowel kitten als aanwezige kat schrikken enorm, gaan blazen en dan heb je al meteen een groot probleem.

Zet het kitten dus eerst een halve of hele dag (of een nachtje) in een eigen kamertje met eten, drinken en kattenbak zodat het tot rust kan komen. Ga dan pas de volgende dag aan de slag om de dieren voorzichtig aan elkaar laten wennen.

Voorkom dierenleed, castreer op tijd!

Misschien is je kitten afkomstig van een particulier waarvan de poes ongewenst zwanger is geworden of is het een gedumpt katje uit het asiel. In alle gevallen is het belangrijk om zelf géén bijdrage te leveren aan het enorme probleem van ongewenste dieren en zwerfkatten: laat je kat op tijd castreren of steriliseren.

Let op: poezen kunnen al met 4 maanden drachtig worden! Wees extra voorzichtig als je een broer en zus uit één nest hebt. Overleg met je dierenarts wat het beste is in jouw situatie.

Castreren is noodzakelijk. Bedenk dat een ongecastreerde kater door het vele sproeien niet in huis te handhaven is. Hij zal bovendien op zoek gaan naar krolse poezen. Dat levert veel risico’s op: hij kan ver van huis raken en de weg niet meer terug vinden of als zwerfkat naar het asiel gebracht worden.

De kans op verkeersongelukken is voor een kater op liefdespad groter dan bij huiskatten. En ten slotte vechten ongecastreerde katers meer, waardoor ze kans hebben op verwondingen én op kattenaids!

Voor de poes geldt dat regelmatig krols zijn geen pretje is. Het kan gezondheidsrisico’s voor het dier opleveren en veel overlast voor jezelf veroorzaken in de vorm van onzindelijkheid. Krolse poezen kunnen gaan dwalen op zoek naar een kater en hebben daardoor meer kans op ongelukken.

Verantwoordelijkheden

De toekomstige eigenaar moet zich goed realiseren dat het houden van een kat bepaalde verantwoordelijkheden met zich meebrengt. De levensverwachting van een kat is minimaal 14 jaar, en net als met alle andere huisdieren zal de eigenaar bij zijn levenswijze met het dier rekening moeten houden. Het dier heeft recht op verzorging en aandacht. Bedenk dat langharige katten meer verzorging nodig hebben dan kortharige katten. Het is misschien nodig de vacht elke dag te kammen om klitten te voorkomen.

Een eigenaar die vaak voor langere tijd afwezig is, moet ervoor zorgen dat iemand op de kat past. Hoewel katten relatief goedkope huisdieren zijn, moet men toch de kosten van eten, kattenbenodigdheden, dierenarts en soms ook kattenpension niet onderschatten.

Met name de dierenartskosten kunnen flink oplopen, als het dier onverhoopt iets mocht gaan mankeren. Om niet op een verkeerd tijdstip voor hoge kosten te komen staan, is het advies om zo vroeg mogelijk een huisdierenverzekering voor het dier af te sluiten, zodat de meeste kosten kunnen worden gedeclareerd bij de zorgverzekeraar.

Nadelen

Ondanks dat een kitten of kat veel plezier en liefde kan geven, zijn er natuurlijk ook minder leuke dingen die het hebben van een kat met zich mee kunnen brengen. Veel van die onplezierigheden zijn te voorkomen of op te lossen door consequent te zijn in de opvoeding van het dier.

Een aantal voorbeelden:

 • Je kunt de kat niet langer dan een dag alleen laten zonder verzorging. Bij vakantie zul je een oppas moeten regelen of het dier onderbrengen in een pension. Bij een kattenpension moet je, vanwege drukte, reeds een poos van te voren reserveren, zodat je met een gerust hart op vakantie kunt.
 • Katten hebben nagels en tanden. Een kitten zul je moeten leren om deze niet te gebruiken als je met het kitten speelt. Leer ook het gedrag van je kat kennen. Als een kat zich bedreigd voelt, zal hij of zij de nagels naar je kunnen uitslaan.
 • Katten kunnen je meubels en behang beschadigen met hun nagels. Je kunt dit afleren en hen voldoende krabgelegenheid te geven in de vorm van krabpalen en matten.
 • Sommige katten hebben moeite met het vinden van de kattenbak en plassen of poepen ergens in huis. Een kattenbaktraining is dan op z’n plaats.
 • Katers en poezen die geslachtsrijp zijn (vaak vanaf 6 maanden oud) en niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn, zullen in huis gaan sproeien en luid gaan miauwen tijdens de krolsheid. Er zijn elk jaar in het hele land kortingsacties om je kat te laten castreren of steriliseren; maak daar gebruik van.
 • De haren en huidschilfers van katten kunnen mogelijk allergische reacties oproepen bij mensen (jeukerige ogen, benauwdheid etc.). Weet zeker, vóórdat je een kat aanschaft, dat je hiervoor niet gevoelig bent.
 • Houd rekening met de kosten. Het voedsel, de spullen voor de verzorging, het dierenartsenbezoek en andere kattenbenodigheden kosten bij elkaar enkele honderden euro’s per jaar.

Welke basis benodigdheden heeft mijn kitten of kat nodig?

Een naam.

Een reismand.

Een slaapplek; een kattenmand of kattenkussen, sommige katten mogen mee naar bed

Misschien heb je voer meegekregen toen je de kitten of kat ging halen. Als je zelf ander voer hebt of wilt aanschaffen, meng het dan met het bekende voer en na een paar keer zal de kitten of kat er aan gewend zijn en het ‘nieuwe’ voer ook eten.

Speelgoed en een krabpaal is van groot belang. De kitten of kat ligt graag in of op de krabpaal. Zorg wel dat je speelgoed geschikt is voor kittens of katten, het zijn echte slopers.

Speelgoed is van groot belang

Een kattenbak met kattenbakvulling.

Voerbak en drinkbak/drinkfontein.

Borstel/borstelhandschoen en of kam.

Snacks. Bij snacks kun je ook aan beloningssnoepje denken voor als je kitten of kat iets goed gedaan heeft.

De volgende zaken zijn op ten duur ook belangrijk.

Ontwormingskuur en anti vlooien en teken spullen.

Kattenverzekering (verzeker je tegen eventuele hoge onkosten)

Nagelschaartje en borstel om alvast te oefenen.

Maak het huis kitten of kat proof!

Als je de kitten of kat gaat ophalen is het verstandig dat je het huis al kitten of kat veilig hebt gemaakt. Denk hierbij aan dure waardevolle spullen op veilige plaatsen, geen kleine dingen in het bereik van je kat (kinderspeelgoed bijvoorbeeld)

Wat moet ik nog meer weten?

Begin niet aan een kat als huisdier zonder kennis over de kat. Ruim voordat je een kitten of kat aanschaft zul je je moeten laten informeren hoe je het dier moet verzorgen, hoeveel en welke voeding het dier nodig heeft, wat de meest voorkomende gedragsproblemen zijn en wat je moet doen bij eventuele ziektes. Bij ziekte van de kat kun je het beste naar een dierenarts gaan, zodat de kat niet onnodig lang met een kwaal rondloopt.

Tot slot: (belangrijk)

Houdt naast de kitten ook rekening met de volgende dingen:

Probeer de eerste tijd (weken/maanden) veel tijd door te brengen met je kitten. Je zult de kitten namelijk wel moeten opvoeden en zindelijk maken.

Dierenarts: Zorg dat je een afspraak maakt voor inentingen en een algemene check.

Registreer de kitten op je naam met het chipnummer, dit kan bijvoorbeeld bij Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren.

Hill's banner 250x250px

Huisdierexpress.nl

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: