De verjaardag van je kat vieren.

Tips om jouw kat een fijne verjaardag te geven.

Tegenwoordig is het vrij normaal om even stil te staan bij de verjaardag van je kat. Je houdt van ze zoals je ook van vrienden en familie houdt en bovendien maken ze elke dag voor jou speciaal! Toch viert maar 30% van de katteneigenaren de verjaardag van hun kat tegenover 43% van de honden eigenaren. Grootste tijd dus om een Birthday Pawty te geven. Een kattenjaar staat gelijk aan 7 mensenjaren, nog een reden om de verjaardag van je kat niet over te slaan. Niet alleen laten onze katten ons onvoorwaardelijke liefde en warmte zien (eh, soms), maar volgens de wetenschap geven ze ons de gave van een betere gezondheid van het hart! Dus het is tijd dat we wat waardering tonen. Van sommige katten is de geboortedatum misschien niet bekend. Je kunt natuurlijk ook de dag dat je kat bij jou komen wonen is vieren, vier dan een adopteer pawty.

Als je kat jarig is en je op zoek bent naar leuke manieren om het te vieren, zoek dan niet verder. In deze blog zal ik jullie vertellen over een paar leuke ideeën.

De verjaardag van je kat vieren
  • Start de dag met een lekkere traktatie voor je kat. Zorg dat je kat gelijk in de feeststemming komt met een speciale, lekkere traktatie die je kat normaal nooit krijgt. Denk aan een speciale kattensnack, een vers stukje vis of een luxe natte maaltijd voor katten. Lekker hoeft natuurlijk niet ongezond te zijn! Sommige kattensnacks hebben gezonde ingrediënten of toevoegingen zodat je nog veel verjaardagen met je kat kan vieren!
  • Geef je kat wat extra beweging en plezier. Je kat houdt natuurlijk van bewegen en spelen, dus zorg dat je kat extra speeltijd krijgt op deze mooie dag! Hou de speel sessie kort (10 minuten) zodat het speeltje interessant blijft voor je kat.
  • Maak een verjaardagstaart voor je kat. Voor twee ‘verjaardagstaarten’ heb je nodig: één blikje tonijn (185 gram), één groot ei, 1 1/2 eetlepel zelfrijzend bakmeel en een héél klein beetje kaas. Let op: De meeste katten hebben van nature een lactose-intolerantie. Kies dus voor a) lactosevrije kaas en b) laat je kat dit niet wekelijks eten met oog op de gezondheid. Verwarm als eerste de oven voor op 180 graden. Doe vervolgens de helft van de tonijn in een kom en voeg hier het bakmeel en de kaas aan toe. Scheid het eiwit van het eigeel en voeg alleen het eiwit toe aan de mix (het eigeel mag je weggooien). Roer het geheel goed door totdat er een stevige ‘cake mix’ ontstaat. Het lijkt misschien de eerste minuut onmogelijk één geheel te worden, maar geloof me: it will work. Giet de cakemix vervolgens in twéé of drie cupcakevormpjes en bak ze 15 minuten af in de oven. Tonijn als topping Tadaaa! Wanneer ze uit de oven komen, moet je ze uiteraard eerst even laten afkoelen. Vind je de verjaardagstaart voor je kat nu ietwat saai? Gebruik dan de tonijn die over was als topping om de verjaardagstaart te versieren. Want als ik één ding uit Bo zijn miauw tijdens het koken kan afleiden, is dat hij dól is op (de geur van) tonijn.
  • Cadeautjes. Geen verjaardag zonder cadeautjes, jij kent je kat het beste en weet wat hij leuk vind. Is je kat bijvoorbeeld gek op catnip verras hem dan met een nieuw catnip speeltje of een krabmeubel met catnip erin. Met duizenden en duizenden kattenspeeltjes die er zijn, moet het niet te moeilijk zijn om een gloednieuw verjaardagsspeelgoed te vinden waar je kat dol op is. Of hij nu van actief speelgoed houdt of iets om mee te knuffelen, er is geen beter excuus dan een verjaardag om wat nieuwe items aan zijn toch al overvolle speelgoedmand toe te voegen.
  • Verras je kat met een feestelijke kartonnen doos. Zoek de grootste kartonnen doos die je kunt vinden. Katten en dozen blijven een gouden combi. Versier deze doos met slingers en ballonnen. Wil je echt uitpakken ga creatief aan de slag met de kartonnen doos en maak er een kattenvilla van door er raampjes en deurtjes uit te snijden.
  • Ga voor een wandeling – maar vergeet de lijn niet! Als je kamerkat nooit buiten heeft gewaagd, waarom zou je haar verjaardag dan niet als excuus gebruiken om iets nieuws te proberen? Zorg ervoor dat je een kattenriem of harnas krijgt die goed past en probeer een afgesloten gebied te kiezen, weg van andere dieren. Ga dan naar buiten en verken het verkennen!
  • Tijd voor een nap! Na alle aandacht en cadeaus is het tijd voor een extra rustmomentje. Je kat is immers ook weer een jaartje ouder… Dit kan op het nieuwe kattenkussen of voor 1x op de bank of op je bed.. het is immers de verjaardag van je lieve kat!
  • Maak zelfgemaakte feestmutsen. Katten zijn meestal hilarisch schattig. Maar als je een kleine, zelfgemaakte feestmuts op een kat legt, heb je Instagram goud. Pak gewoon wat schuimvellen, bouwpapier of inpakpapier, decoreer met wat leuke pompons of klatergoud en rol het in een kegelvorm. Probeer vervolgens een foto te maken voordat je kat hem van zijn hoofd schud. Uiteraard zul je een bijpassende feestmuts voor jezelf willen maken, zodat je leuke selfies kunt maken met de feestkat.
  • Geef ook iets aan andere katten. De verjaardag van je kat is natuurlijk de gelegenheid om ook iets te geven aan katten die (nog) geen lief baasje als jij hebben! Zoals een plaatselijk dierenasiel, Stichting Kat in Nood of de Poezenboot. Neem contact op met de plaatselijke opvangcentra om te zien of ze donaties nodig hebben, denk aan voedsel, speelgoed of beddengoed, of bied een geldelijke donatie aan. Een andere zeer dankbare manier om poezen in nood te helpen, is door je tijd en energie te schenken. Neem contact op met de lokale opvangcentra om te zien of ze vrijwilligers nodig hebben om hun kattenverblijf schoon te maken of (het beste deel) te spelen met katten die in het asiel wonen.
  • Versiering voor de verjaardag van je kat. Versier je huis met slingers en ballonnen met katten of pootjesprint. Er zijn ook pawty slingers verkrijgbaar.

Bo wenst jou en je kat een geweldige verjaardag en nog vele jaren samen toe!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: