Ontwormen is iets wat bij de verzorging en de gezondheid van je kat hoort. Katten komen op heel veel plekken waar ze van alles kunnen oplopen. Bijvoorbeeld: teken, vlooien, wormen en oormijt etc.
In deze blog ga ik aandacht besteden aan: Wanneer en hoe vaak moet je ontwormen? Wanneer het ontwormen nodig is? Hoe krijgt je kat wormen? Welke wormenkuur is geschikt voor uw kat? En ga ik je vertellen over de verschillende wormen en wat zij kunnen veroorzaken. Niet het lekkerste onderwerp maar wel heel belangrijk.
Wanneer en hoe vaak moet je een kat ontwormen?
Kittens en de volwassen katten moeten regelmatig ontwormd worden. Zo weet u zeker dat uw kat gezond blijft en niet stilletjes last heeft van deze vervelende wormen. Volwassen dieren het liefst 4 keer per jaar. Het ontwormingsschema is als volgt:
- Kittens worden standaard ontwormd op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken.
- Daarna krijgen kittens maandelijks een wormenkuur, tot ze zes maanden oud zijn. Zijn de kittens nog bij hun moeder? Ontworm dan de moeder tegelijkertijd.
- Na de 6e maand is het advies minimaal 4 keer per jaar te ontwormen. Het beste is elke 3 maanden. Dit geld ook voor alle volwassen katten.

Binnenkatten ook ontwormen?
Van alle spoelworminfecties bij katten zien we dat ongeveer 20% voorkomt bij katten die alleen binnen gehouden worden en dus niet naar buiten gaan. Dit is mogelijk omdat wormeieren via schoeisel mee naar binnen gedragen worden. Daarom is het ontwormen ook voor binnenkatten noodzakelijk!
Buitenkatten komen vaak in aanraking met wormen. Het wordt daarom aangeraden om elke maand te ontwormen.
Besmetting bij de mens
Wormen zijn niet alleen schadelijk voor jouw huisdier, maar ook voor jou en jouw kinderen! Vooral spoelwormen zijn besmettelijk voor mensen, lintwormen in mindere mate. Infecties worden voornamelijk gezien bij jonge kinderen, die wormeieren kunnen binnenkrijgen door op het gras of in het zand te spelen. Het is dus voor iedereen belangrijk om jouw kat regelmatig te behandelen tegen wormen en vlooien.
Volg daarbij onderstaande adviezen op om besmetting te voorkomen:
Beperk contact tussen besmette katten en mensen zoveel mogelijk.
Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne (handen wassen). Vooral na tuinieren en na het verwijderen van kattenpoep en het schoonmaken van de kattenbak.
Houdt de nagels van uw kinderen kort en laat ze hun handen wassen na het spelen en voor het eten.
Laat katten hun behoefte doen in een kattenbak én verschoon deze bak regelmatig. Zorg daarbij altijd voor één kattenbak meer dan het aantal katten dat u in huis heeft. Kattenpoep valt onder restafval.
Verwijder ontlasting die aan de haren van uw kat blijft hangen.
Verschoon regelmatig de ligplaatsen van uw kat.



Hoe krijgt je kat wormen?
Alle katten hebben van jongs af aan wormen; al in de moedermelk zitten spoelwormlarven. Op deze manier kunnen kittens zich besmetten via de moedermelk, vóór de geboorte, in de baarmoeder. Het is daarom niet vreemd dat feitelijk alle kittens last hebben van spoelwormen.
5% van de volwassen katten kunnen spoelwormen krijgen. Wormen zijn overal aanwezig en worden gemakkelijk opgenomen door de kat. Zo belanden de wormen in de darm van de kat. Wormen eten in de darm de voedingsstoffen op die de kat zelf nodig heeft en op deze manier kan de kat gevaarlijk ziek worden. Daarom is een regelmatige ontworming erg belangrijk.
Als je kat vlooien heeft of heeft gehad is ontwormen ook aanbevolen. Bij het hebben van vlooien kunnen ook wormen ontstaan. (veel vlooien zijn dragers van wormen).
Welke wormenkuur is geschikt voor uw kat?
De meeste wormmiddelen voor katten hebben een tabletvorm. Vaak zijn dit smakelijke tabletten, die 80% van de katten lekker vinden en dus gemakkelijk inslikken. Voor katten die tabletten maar matig opnemen zijn er ook wormmiddelen in pastavorm of poedervorm. Deze pasta kan met het voer gegeven worden. Een enkel wormmiddel is er als spot-on pipet.
Wanneer u een ontwormingsmiddel kiest, let dan op de volgende dingen:
- Sommige producten zijn geschikt voor kittens, anderen niet.
- Sommige middelen mogen niet gebruikt worden om een zwangere kat te ontwormen.
- Weer andere producten werken niet alleen tegen spoelwormen, maar ook tegen vlooien, oormijt en lintwormen.
Sommige katten krijgen huidirritatie van druppels in de nek. Als uw kat een gevoelige huid heeft, is het verstandiger om een pasta of tablet te gebruiken.
Hieronder hebben wij een overzicht van verschillende wormenkuren voor jouw kat geselecteerd.
Dierspecialist.nl- Panacur – Ontwormingspasta
Panacur is een breed werkend ontwormingsmiddel voor honden en katten. Werkt ook tegen Giardia. Panacur Pasta direct na het eten in de bek toedienen door de pasta direct achter op de tong te brengen. De pasta kan eventueel ook door het voer gemengd worden. Elke injector bevat 4,8 gram pasta, overeenkomend met 900 mg. fenbendazol. Op de injector staan 18 streepjes die staan voor eenheden. Elke eenheid bevat 50 mg. fenbendazol. De dosering voor volwassen katten is 3 eenheden per 2 kg. lichaamsgewicht gedurende 2 dagen. Kittens, puppy‘s en volwassen honden: 1 eenheid per kg lichaamsgewicht per dag gedurende drie opeenvolgende dagen.
Dierspecialist.nlBeaphar – Poeder
Wormmiddel voor katten in poedervorm ook door het voer te mengen dus geschikt voor slechte pilleneters. Diagnos Wormgranulaat is een diergeneesmiddel ter bestrijding van infecties met spoel- en lintwormen. Wormgranulaat is eenvoudig door het voer te mengen.
Dierspecialist.nl- Mansonil – Tabletten
De All Worm van Mansonil is een wormmiddel voor de kat. Dit middel werkt tegen spoel-, haak- en lintwormen. De pillen zijn gemakkelijk toe te dienen en zijn vrij van bijwerkingen. De All Worm is geschikt voor katten van alle leeftijden en kan tevens tijdens dracht en lactatie worden gebruikt. Dit product bevat de werkzame stoffen pyrantelembonaat en praziquantel.
Leest u vooral eerst goed de bijsluiter voordat u het product gebruikt. Overigens is het goed om te weten dat er vrijwel nooit bijwerkingen zijn.
Heeft mijn kat wormen?
Hoe weet u of uw kat wormen heeft? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van welke wormsoort uw kat heeft besmet. Wanneer het de lintworm is dan ziet u dat snel. Op de ontlasting van uw kat ziet u dan kleine witte stukjes (maden) of de opgedroogde vorm die wat bruiner is (rijstkorrel). Spoelwormen kunt u soms in het braaksel van een kat aantreffen, vooral bij kittens en ook een enkele keer in de ontlasting. Maar meestal zijn spoelwormen en ook andere wormen niet zo goed te zien. De onzichtbare eitjes zitten in de ontlasting. Door microscopisch ontlasting onderzoek kunnen wij deze eitjes wel zien. Dit betekent dus dat wanneer u geen wormen ziet uw kat wel degelijk (zwaar) besmet kan zijn.
Soorten wormen en besmetting
Er zijn verschillende veel voorkomende soorten wormen waar katten last van kunnen hebben. Ze kunnen een grote inbraak zijn op de gezondheid van uw kat. De bekendste zijn de spoelworm en de lintworm. Andere wormen die voorkomen zijn zweepwormen en haakwormen.
Haakworm
Net zoals de spoel- en lintworm zit de haakworm ook in de darm van uw huisdier. De haakworm bijt zich actief vast in het slijmvlies van de darmen en zuigt bloed.
Hartworm
Hartworm komt in grote delen van Europa voor, voornamelijk Zuid – Europa. De kat loopt de besmetting op, door gestoken te worden door besmette muggen. Zo komen de larven van de hartworm in de bloedbaan te recht. Een volwassen hartworm kan wel 20 cm lang worden en vestigt zich in hart of longslagader. Als uw kat besmet is met hartworm kan het gevaarlijk zijn om de hartworm te doden. De wormrestanten kunnen propjes worden die vast kunnen lopen in kleinere bloedvaten. Gevolgen zijn dat er een embolie ontstaat en de kat een infarct kan krijgen. Het is dus veel belangrijker om te voorkomen dat de kat gebeten wordt door besmette muggen. Wij adviseren u graag welk middel hiervoor geschikt is. Niet elk middel pakt standaard hartwormen aan!
Spoelworm
Een infectie met de spoelworm is de meest voorkomende variant bij katten. Katten worden met spoelwormeieren geïnfecteerd via ontlasting van besmette katten of via de opname van wormeieren uit de omgeving. Katten kunnen ook wormeieren binnen krijgen via prooien, zoals muizen of ratten. Deze worm leeft, net zoals de lintworm, ook in het maag-darmstelsel van de kat.
Lintworm
Lintwormen zijn lange platte wormen die zich bevestigen aan de darm met een soort van zuignapjes. De lintworm bestaat uit zo genoemde segmenten (stukjes worm). Hierdoor kan de lintworm erg lang worden. Een besmetting met lintworm wordt vaak waargenomen door kleine stukjes worm (segmenten) in de ontlasting of rond de anus. Een segment ziet eruit als een afgeplatte rijstkorrel.
Zweepworm
Ook zweepwormen komen veel voor bij de hond en de kat. De zweepworm kan 4 tot 8 cm groot worden en verblijft in de blinde darm.
Ziekte door wormen
Jonge dieren hebben meer kans op ziekte door wormen dan oudere dieren. Echter; alle besmette katten vormen een risico om mens en soortgenoot te besmetten.
Bij zeer jonge kittens kunnen wormen in het ergste geval leiden tot een darmafsluiting. Hieraan kan een kitten overlijden.
Symptomen
Het is niet altijd goed vast te stellen of een kat wormen heeft. Dit betekent niet dat een besmetting niet schadelijk is voor zijn gezondheid. Het is daarom van belang de kat regelmatig te ontwormen of de ontlasting te (laten) onderzoeken op een besmetting. Een zware besmetting levert wel klachten op, zoals braken, diarree, jeuk aan de anus, een slechte vacht of het verlies van gewicht.