Katten oren schoonmaken.

De meeste katten kunnen heel goed hun eigen oren schoonmaken. Hun poetsgewoontes zijn zo precies dat ze zelfs achter en in de binnenste flap van hun oren schoonmaken. Maar heel soms hebben katten hulp nodig om hun oren schoon te maken. Het is ook een goed idee om regelmatig de oren van je kat te controleren, sowieso elke maand, op problemen die in de oren op de loer liggen en ernstiger kunnen worden. Maak echt alleen de buitenkant van haar oren schoon. Dierenartsen zijn namelijk de enigen die getraind zijn om de binnenkant van de oren van een kat grondig schoon te maken.

De oren van je kat inspecteren.

Katten oren schoonmaken?

Onthoud dat je alleen de buitenste delen van het oor kunt zien; je zult niet in staat zijn om in het oorkanaal te kijken, of het trommelvlies, aangezien die horizontaal wegdraaien waar het oor bij het hoofd komt.

Het schoonmaken is het makkelijkst en minst traumatisch op de momenten waarop je kat aandacht zoekt of zich slaperig voelt. Een kat die in een actieve of speelse bui is, zal meer worstelen en krabben tijdens het schoonmaken.

Pak de punt van het oor. Draai de flap zachtjes binnenstebuiten tot je goed zicht hebt op de binnenkant. Kijk zo ver mogelijk in het oorkanaal van de kat. Doe dit bij beide oren.

Zorg ervoor dat je beide oren controleert in een ruimte met genoeg licht, zoals bijvoorbeeld vlak bij een raam of onder een heldere lamp in je huis.

Oren controleren

Bepaal of je het oor schoon moet maken. Je kunt zien dat een oor schoon is als het een bleekroze kleur heeft, weinig oorsmeer en vuil, en geen uitscheiding of stank heeft.

Als de kat schone oren heeft, dan is dit een goed teken dat je kat in staat is om zijn eigen oren goed schoon te houden. Onthoud dat er geen reden voor je is om de oren schoon te maken als ze schoon zijn.

Neem je kat mee naar de dierenarts als je iets afwijkends ziet. Het is normaal als katten wat oorsmeer en vuil in beide oren hebben. Elke andere uitscheiding in en bij de oren is echt niet goed.

Groene en gele pus en rode, donkerrode of zwarte uitscheiding zijn allemaal vormen van afwijkende afscheiding. Zulke ongewone afscheiding uit de oren van een kat kan een teken zijn van een bacteriële of schimmelinfectie, of oormijt. Neem je kat meteen mee naar de dierenarts.

Vraag advies van een dierenarts als je merkt dat er ongewone geuren uit de oren komen. Hetzelfde geldt voor roodheid of zwelling in en rond de oren.

Als je niets meer ziet dan wat vuil of lichte opbouw van oorsmeer, dan kun je de oren van je kat thuis schoonmaken.

De oren schoonmaken

Relaxte kat

Zorg ervoor dat je kat ontspannen is. Sommige katten houden er niet van om hun oren schoon te laten maken en kunnen een gevecht aangaan. Breng je kat naar een rustige ruimte waar geen andere huisdieren zijn. Het kan zijn dat een tweede persoon je moet helpen de kat vast te houden terwijl je de oren schoonmaakt.

De persoon die de kat vasthoudt moet zo min mogelijk druk gebruiken. Als je een kat te stevig vasthoudt, zul je veroorzaken dat de kat minder wil meewerken en sneller geneigd is om te krabben om te kunnen ontsnappen.

Werkt de kat niet mee, dan kun je ook proberen van de kat een ‘burrito’ te maken, door haar hele lijf veilig in te pakken in een dikke handdoek.

Wordt de kat te opgewonden tijdens het schoonmaakproces, stop dan. Je wilt niet dat ze je krabt of bijt.

De oren schoonmaken met oorreinger

Haal een vloeibare oorreiniger. Een goede oorreiniger is licht samentrekkend en snel drogend. Je kunt een oorreiniger kopen bij de dierenartspraktijk of een goede dierenwinkel.

Water moet niet gebruikt worden als oorreiniger omdat het kan achterblijven in het oor en het mogelijk maakt voor schimmels om te groeien.

Een andere optie voor het schoonmaken van de buitenkant van het oor is om een wattenstaafje te gebruiken, bevochtigd met waterstofperoxide of olijfolie.

Door de oorreiniger op kamertemperatuur te brengen, maak je de ervaring prettiger voor je kat. De meeste mensen vinden het niet fijn om koude oordruppels in hun oor te krijgen. Hetzelfde geldt ook voor katten!

oor massage

Doe een paar druppels oorreiniger in de oren van de kat. Gebruik de juiste dosering , zoals aangegeven op het label. Doe 1 oor tegelijk. Masseer de basis van het oor ongeveer 20 tot 45 seconden om de reiniger ‘in te laten werken’.

Gebruik een stevige, maar zachte druk terwijl je de basis van het oor masseert. Wrijf niet te hard, omdat dit de trommelvlies kan beschadigen. Een handige vuistregel is dat je eventueel vuil en smeer eruit wilt halen, niet erin wilt wrijven.

Pas de volle dosis toe zoals aangegeven door je dierenarts of de instructies die bij de reiniger zitten. Als je dit niet doet, genezen de oren misschien niet goed.

Laat de kat een paar minuten met rust. De kat mag met haar kop schudden om oorsmeer of vuil verder los te maken.

Maak een wattenbolletje of gaasje vochtig en veeg de oren van je kat zachtjes schoon. Zorg ervoor dat je het wattenbolletje of gaasje niet te diep in het horizontale deel van het oorkanaal duwt; dit kan de oorsmeer aandrukken in plaats van verwijderen.

Gebruik geen wattenstaafje behalve als je dierenarts je adviseert om het te doen. Maak niet te diep in de oren van je kat schoon. Door dat te doen kun je het weefsel beschadigen die de wanden van het oorkanaal vormen, en kan zelfs de trommelvlies laten scheuren. Als het trommelvlies gescheurd is, kan de kat tekenen van pijn vertonen (aan het oor krabben, mauwen enz.), haar gevoel voor balans kwijtraken of met haar hoofd scheef naar een kant zitten. Als je een van deze symptomen ziet, neem je kat dan direct mee naar de dierenarts voor onderzoek.

belonen na het druppelen

Geef de kat na het schoonmaken complimenten, knuffels en wat lekkers. Dit zal je kat helpen te kalmeren en maakt dat ze de volgende keer dat ze je de oordruppels ziet pakken, meer geneigd is tot meewerken.

Waarschuwingen

Een aantal ziektes en aandoeningen kunnen de oren van een kat pijn doen. Dit kunnen oormijt, teken, vlooien, bacteriële infecties, schimmelinfecties, dingen van buitenaf (zoals de kafnaalden van planten), en heel zelden tumoren zijn. De meest normale oorproblemen bij katten is otitis externa, een infectie van de buitenste delen van het oor, voor het trommelvlies. Als je ooit twijfels hebt over de gezondheid van de oren van je kat, overleg dan met je dierenarts.

oor ingectie

Bloeden na schoonmaken is niet normaal. Als je bloed rond de oren van je kat vindt na het schoonmaken, neem je kat dan direct mee naar de dierenarts.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: