Wat is de betekenis van de katten ‘kopjes’?

Alle katten geven kopjes, de hele grote en de huiskatten. Wist jij dat er meerdere vormen van kopjes geven bestaan? 

Praten met geuren.

Lang geleden was de kat een eenzaam dier, hij ging zijn eigen weg. Communiceren met andere katten is dan best lastig, miauwen heeft dan weinig zin. Je geur achterlaten is dan wel een goede heel goed idee. Die blijft namelijk wel een paar dagen hangen, ook al ben je zelf weer heel ergens anders. Katten herkennen elkaar aan hun geur. Ook kunnen ze op basis van geur vaststellen of de andere kat krols is of ziek.

Kopjes en geur achterlaten.

Katten hebben op meerdere plekken van het lichaam geurklieren. Ze zitten rond de bek, wangen,  tussen de voetzooltjes, bij de staartbasis en rond de anus. Door ergens langs te wrijven, zetten ze hun geur af. Je hebt vast wel eens gezien dat er een zwart, vettig laagje achterblijft op deuren of kozijnen, op de plek waar de kat steeds langsloopt.

Kopjes geven aan de deurpost

Aandacht vragen.

Als een kat naar je toekomt of bij je op de bank komt zitten, geeft ze meestal ‘kopstootjes’. Ze duwt haar voorhoofd tegen je wang of kin. Dat kan variëren van een lichte aanraking tot een hevige kopstoot, maar is altijd vriendelijk bedoeld. Ze doet dit alleen bij katten en mensen waar ze een goede band mee heeft en laat haar geur achter als sociaal gebaar.

Sommige katten gebruiken deze vorm van kopjes geven als aandacht vragend gedrag, want eigenaren reageren meestal enthousiast.

Kopjes geven ter begroeting.

Als je thuis komt, zal je kat je begroeten. Soms gaat ze op haar achterpoten staan en geeft kopjes met haar voorhoofd, maar ze kan ook langs je benen strijken, de staart langs je kuiten halen en lekker tegen je aan wrijven. 

Kopjes geven.

Als katten kopjes geven, wrijven ze heel zorgvuldig met de wangen (en lippen) ergens langs. Dat doen ze vaak aan punten die uitsteken, zoals takjes of hoeken van de tafel of bank. Ze markeren op deze manier plekken die voor hen belangrijk zijn en omringen zich met hun eigen geur, waardoor ze zich veilig voelen.

Stress.

Voorwerpen in huis krijgen ook regelmatig kopjes, eigenlijk is het meer ergens langs wrijven met de lippen. Zo zet de kat haar eigen geur af waardoor de kat zich veilig voelt. Deze geursporen moeten regelmatig ververst worden, want anders gaat de geur weg. Lage voorwerpen krijgen vaak ‘kopjes’ door er met de kin overheen te wrijven.

voorwerp kopjes geven

Ook bij stress tussen katten onderling of bij angst voor katten buiten kan een kat meer kopjes gaan geven om zichzelf een gevoel van veiligheid te geven.

Kopstootjes.

En dan heb je ook nog de ‘kopstoot’. De kat wrijft niet echt met haar wangen langs jou, maar duwt de bovenkant van haar kop (niet zachtzinnig) tegen je aan. Ook dat is kopjes geven, al heeft dit een sociale functie en doet ze dit vooral bij mensen en andere dieren.

Katten begroeten elkaar op vergelijkbare wijze: eerst neus aan neus ruiken, vervolgens wrijven ze met de flanken en vervolgens met de staarten langs elkaar. Ze eindigen meestal met snuffelen onder elkaars staart. Dat is beleefdheid in kattentaal, verbaas je daarom niet als je eigen kat regelmatig haar billen onder je neus houdt!

katten die elkaar begroeten

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: